Blog bejegyzés

Beszélgetés egy alkotó nagymamival

A Zöld csoportos Pleskó Isabell nagymamáját, Huberné Meggyes Mártát, „Hubi Mami”-t nagylelkű felajánlásán keresztül ismertük meg közelebbről. Mártika nagy örömöt szerzett – kicsiknek és nagyoknak egyaránt – azzal, hogy az óvodánknak ajándékozott közel 100 ujjbábot, melyeket tavasszal a faliújságunkon, egy csokorba rendezve mutattunk be. Ezúton is nagyon köszönjük!

Ez a felajánlás, és a mesés kézműves munka inspirálta a most következő interjút.

Honnan a bábok szeretete Mártika? Mi motivál, miközben figurákon gondolkodsz, sőt, el is készíted őket?

A mesevilág mindenkiben ott lapul. Életünket végigkíséri, így vagyok én is ezzel. A játék szeretete motivál egy-egy báb elkészítésénél.

Iskolámban (Kolonics György Általános Iskola és Köznevelési Sportiskola) régi igazgatóm kért tőlem olyan ötletet, amivel várhatnánk a beiratkozásra érkező kicsiket. (Korábban gipszöntvényt kaptak, ami általában már kifelé menet eltört.) Hagyomány teremtődött az ötletből… minden áprilisra 70 ujjbábot varrok. Isa édesanyja is ilyet kapott annak idején.

Minden évben igyekszem új állatkákat kitalálni, így fejlesztem a repertoárt.

Huberné Meggyes Márta ujjbábjai

Te is pedagógus vagy. Szerinted a sokféle nevelőhatás közül mennyire fontos a szép iránti igény felkeltése a korai időkben?

A szép iránti igény felkeltése a gyermekeknél igen fontos terület. Nem véletlenül hívják manapság a rajz tantárgyat “vizuális kultúrának” az iskolákban. Tág fogalom, hiszen beletartozik a szép, igényes környezet, a szép magyar beszéd, érzékenység a művészetek iránt… Igényes felnőtt csak igényes gyermekből válik! Minél korábban kezdődik az ezirányú nevelés, annál hamarabb válik természetessé, igénnyé! Fontos megtanítani a gyermeket létrehozás örömére is, valamint arra, hogy képes legyen a “nem szép” megítélésére is.

Ezt az óvodában mi is hasonlóan látjuk. Minden esztétikai hatás gondolatokat indukál. A környezet alakítása éppúgy, mint a megjelenés, vagy a bátor alkotói önkifejezés.

Unokád – a hamarosan 4 éves – Izuka már embereket is rajzol. Látszik, milyen nagy örömét leli a színekben, formákban, a részletekben. Legutóbbi rajzai kapcsán került szóba kettőnk között, hogy te és a férjed művészházaspár vagytok. Te szövött gobelineket készítesz, a nagypapa, Huber József pedig szobrászművész. Miért éppen a gobelin?

A gobelin előtt szobrászatot tanultam. A 80-as években 3 gyermekem megszületése egyre nehezebbé tette, hogy elvonulva a műterembe, alkothassak. Szőni viszont a szobában is lehet. Mi tagadás, a gobelin színvilága is elég vonzó volt számomra! Szőni maga a varázslat – mint a mesékben! – a felvetőszálak közé tömörített fonal életre kel…

Lát-e téged, vagy a nagypapát alkotás közben Izu?

Férjem, Huber József szobrászművész. Isa gyakran megy le a műterembe, kérdezget, simogatja az élettelen világot. Van kedvence is, egy életnagyságú kisherceg. Pedig a mű aktualitása szomorú, hiszen egy svájci gróf kisfiának síremléke, aki a tengerben lelte halálát.

Szerinted a genetika, vagy a szerzett élmények adnak többet a vizuális tehetséghez?

Szerintem a genetika, valamint a szerzett élmények egyaránt fontosak. Hiába a jó táptalaj, ha sosem hullik bele mag…

Amikor megtudtam, hogy mivel foglalkoztok, fontosnak találtam, hogy a kicsik is láthassanak gobelint Iza nagymamájától. Ez olyan érdekes, különleges még nekünk, felnőtteknek is. Köszönjük, hogy megmutattad mindkettőtök műveinek fényképes gyűjteményét és kérésemre elhoztad egy időre a „Sárkánytojás” c. alkotásodat. Nekem ez az egyik kedvencem. E képeden a színek és a forma szinte egy mesét sejtet, kezd is egy mese érlelődni bennem…

Mi inspirál a témaválasztásban, amikor egy új alkotás vágya jelenik meg benned?

A téma körülöttünk hever. Legtöbb képem témája a természet iránti odaadó tiszteletemet tükrözi! De kit ne rendített volna meg a Challenger katasztrófája, ki ne csodálkozna rá egy kiszáradt fa gyönyörű formáira, a virágok sokszínűségére, egy rózsaablak tökéletességére?

Hol láthatták a budafokiak, budapestiek a műveiteket? Terveztek-e kiállítást a közeljövőben?

A szőtt faliképeim egy ágyneműtartóban pihennek. Férjem művei szerencsésebbek, mert az udvarban, sziklakertben, műteremben legalább szem előtt vannak. Néhány éve a XXII. kerületi Klauzál Művelődési Házban volt közös kiállításunk. Egyelőre nem tervezünk kiállítást a közeljövőben…

Kérlek értesítsetek bennünket, az óvodaközösséget, ha bármikor kiállításotok lesz. A gyerekeket is szívesen elvisszük. Köszönöm szépen a beszélgetést.

Fórikáné Csáki Orsolya

óvodapedagógus

***

HUBER JÓZSEF KÖZTÉRI ALKOTÁSAI

1991. Minerva szobor, Dunapart, Árkádok

2002. Vén Emil festőművész portréja, Budai Nagy Antal Gimnázium kertje

2004. Takács Pál portréja, Budai Nagy Antal Gimnázium kertje

Lánchíd, Alagút címereinek mintázása

Gödöllő, Sissy kastély dísztermének csillárja

HUBER JÓZSEF ALKOTÁSAI KÖZINTÉZMÉNYEKBEN

1993. “Ünnep” Szeged, Móra Ferenc Gimnázium

1997. “Vagány” budafoki Jazz Galéria

2001. Gróf Axel Douglas temetőkápolna, Schlose-Langestein: belső díszítésének, és

oltárának elkészítése. A gróf gyermekének síremléke,

2003. Hajós Alfréd olimpikon portréja, Általános Iskola névadója

2013. Richard Wagner portré, Záborszky-pince

HUBERNÉ MEGGYES MÁRTA GOBELIN MUNKÁI

1988. Sárkánykirály palotája

1988. Áhitat

1989. Sárkánytojás

1989. Madonna

1989. Mélység

1989. Folyam

1990. A természet magánya

1990. Medúza

1991. Tegnap

1991. Szőlőlevél

1991. Egyszemélyes sziget

1992. Budafok címere

1992. „Tisztelni kell az öregek kezét”

1992. Végtelenül

1992. Újra és úja

1994. „Hol sírjaink domborulnak…”

1995. Tavaszi hangulat

2003. Hullámok hátán

2003. Rózsaablak

2004. Angyalkapu

2004. Challenger emlék

2005. Mesefa

2005. Bársonyvirágok

2006. Mária

2007. Téli hangulat

2007. Zsákmány

Huberné Meggyes Márta gobelinje